Enkelte møbler overlever alle trender

Tider kan komme og tider kan gå, men enkelte overlever stort sett i sin opprinnelige form. Den tradisjonelle pinnestolen er en slik. Den har funnes i alle hjem til alle tider i en eller annen form og det sikkert umulig helt å fastslå hvor ideen kom i fra eller hvem det var som laget den første pinnestolen. De finnes ikke bare her i Norden, men i like stor grad på Kontinentet og i Storbritannia der den ofte går under betegnelsen Windsorstol. Her på berget er det vel Budalstolen som er pinnestolens fremst eksponent i det den har den formen som veldig mange forbinder med pinnestol.

Carls Malmstens pinnestol

Den berømte svenske møbeldesigneren Carl Malmsten designet i sin til en stol som han kalte Pinnstol. En stol som fikk et slikt gjennomslag at mange i alle fall her opp i Norden etter hvert kom til å forbinde begrepet og formen med nettopp ham, Ja så sterk har faktisk assosiasjonen vært at de som forvalter arven etter Carl Malmsten har forsøkt å hevde at både formen og navnet er det man på juridisk kaller kunstnerens intellektuelle kapital. Det skulle innebære at ingen skulle kunne tegne en pinnestol basert på de samme tradisjonelle stolene som inspirerte ham uten å kunne beskyldes for å plagiere Malmsten. Et resonnement som naturligvis ikke kunne holde. Derfor ser vi i dag flere andre pinnestoler som åpenbart er inspirert av de samme møbler som inspirerte CM, men som like åpenbart er originaldesign av like høy kvalitet som hans.

Flere varianter av pinnestoler

Et godt eksempel på det er stolen som en annen kjent, men yngre, svensk møbeldesigner, nemlig Norrgavels Nirvan Richter, har skap. Den stolen går også under navnet Pinnstol og ved første øyekast likner den veldig på Malmstens, men når man studerer den litt nærmere er det ingen tvil om at dette er et selvstendig design basert på de samme tradisjonene som Malmsten tok utgangspunkt i.

Et fellestrekk ved alle pinnestoler – uansett hvem det er som har designet den – er dens enkelhet og geniale konstruksjon. De er alltid laget av tre, de har fire ben og bena, ryggstolpene og -spilene er alle tappet inn i hull i selve stolsetet. På den måten er det stolens kraftige setestykke som holder hele konstruksjonen sammen.

plumbers