Scandinavian Design – et eget uttrykk

Skandinavisk møbeldesign forbindes av de aller fleste med lyse og lett møbler der det legges betydelig vekt på funksjon og enkelhet i både form og konstruksjon, med lyse tresorter som ofte er ubehandlet eller bare oljet eller såpet og med naturlige og slitesterke stoffer. Dette Scandinavian Design er da også den tradisjonen som har påvirket nordiske hjem siden etterkrigstiden. Ja til om med før det. For oss er det lyse, lette og sparsomt møblerte den naturlige måten å innrede et rom på. Vi synes det er både vakkert og praktisk og kan lett forferdes over hvordan det ser ut i hjem i andre land.

Annerledes utenlands

Å komme inn i et standard engelsk middel- og arbeiderklassehjem byr på mange overraskelser for oss nordboer. Det første som slår en er engelskmennenes hang til å møblere med store, tunge sofaer. Jo flere jo bedre kan det virke som og man nøyer seg ikke med å ha sofaer i oppholdsrommene, men gjerne også en på kjøkkenet og i soverommet også om det lar seg gjøre. Og det gjør det ofte når viljen er sterk nok. Denne skribenten har mang en gang grublet over hvordan den vanlige engelskmann ser på våre nordiske hjem. Tenker de «Hvordan i all verden kan man leve med bare en sofa i hele huset?». Antakelig.

For en nordbo er også tyskernes hang til store mørke møbler av tre også vanskelig å svelge. Ofte er det snakk om gedigent håndverk av høyeste kvalitet, men de tar veldig mye plass både fysisk og visuelt. Det i sin tur leder ofte til at rommene kjennes mindre og mer innestengte enn vi vil ha dem. Men går man i en hvilken som helst tysk møbelbutikk så er det ingen tvil om ha den jevne tysker vil innrede hjemmet sitt med.

plumbers