I det siste har vi gang på gang fått sett de triste konsekvensene av at vi bruker og kaster alt for mye plastikk. I seg selv er det jo et veldig billig materiale som ikke krever mye energi for å produseres, men dessverre kastes alt for mye av plasten i naturen, og i følge FNs klimapanel havner over åtte millioner tonn plast i havene hvert eneste år, hvor det tar lang tid før den brytes ned, og på den måten forgifter den fisk og hvaler, og ødelegger vårt felles matfat.
Ulike former for plast har jo diverse kjemikalier i seg som ikke er så veldig bra å få i seg, og når fisken spiser rester av plast, hoper disse giftene seg opp i kjøttet og kan forgifte oss som spiser fisken. Hvis du utsettes for disse giftene kan du over tid utvikle allergier som gjør at du må holde deg mange slags plastprodukter. Du kan unngå allergi ved å ta dine forholdsregler, og det er alltid lurt å ha appen Kry innstallert, så kan du få svar på spørsmål om allergi fra en fagutdannet lege eller sykepleier.
Det er ikke bare fiskekjøttet som blir giftig av at fisken får i seg plastavfall. Vi har nylig sett hvordan hvaler havner på land med hundrevis av plastbiter i magesekken, og de har sakte sultet ihjel fordi plasten har vært i veien for at de skulle kunne fordøye annen mat. Hvaler er intelligente dyr som virkelig lider når de utsettes for slike påkjenninger.
Det er heldigvis mange som begynner å få øynene opp for at dette virkelig er et problem, og vi har sett at veldig mange helt frivillig har begynt å bruke søndagene sine på å plukke plast i fjæresteinene. Det blir også utviklet metoder for å fange og samle opp små og store plastbiter i havet, slik at denne kan samles inn og gjenbrukes eller brennes for å bli til ny energi, eller fjernvarme til de kalde byene våre.
Møbelprodusenten Ope i Rogaland er del av et internasjonalt forskningsprosjekt, Circit, som forsker på hva man kan gjøre med plastavfallet som man samler inn. De har planer om å kunne bruke plastavfall til å lage nye møbler, og de håper at de kan gjøre dette uten for store kostnader.
Det er nemlig ikke like lett å sørge for at produkter gjenbrukes. Veldig mye av det som blir produsert i dag er laget av mange forskjellige typer materialer som ikke er lett å ta fra hverandre, og det er fortsatt mye billigere å lage ny plast av råolje, enn det er å lage resirkulert plast av avfall, selv om man må betale for oljen og avfallet er gratis. Avfallet må nemlig prossesseres og behandles og males opp før det kan brukes igjen. Det aller beste hadde jo vært om vi alle hadde klart å sortere alt avfallet ordentlig, så vi kan jo ihvertfall gjøre vår del av jobben?