Hvordan velge farger på veggene innendørs?

Hvilken farge man velger i et rom er ofte styrt av trender. I de siste årene har de nøytrale fargene, som hvitt og forskjellige gråtoner preget mange norske hjem. Å følge trender er greit det, men hva med å velge litt etter hva en liker samtidig som at en tenker harmoni. Å ha et hjem som gir den stemming man ønsker gir faktisk en bedre hverdag. Det er gjort utallige undersøkelser på hvordan vi påvirkes av farger. Noen farger gir ro, mens andre farger gir energi. Blant annet NASA bruker disse teoriene i arbeidet sitt. Hvorfor fargene påvirker oss er det delte meninger om. Enkelte undersøkelser mener det er kulturelt betinget, men noen hevder vi påvirkes av fargene i seg selv. Det er uansett enighet om at farger påvirker oss. Ta i bruk denne kunnskapen for å skape et hjem som gir harmoni og utstråler den energien man ønsker å oppnå.

Bruk av farger

Ønsker man et design og interiør for hjemmet, som gir et rolig og harmonisk uttrykk, bør fargene være gjennomgående. Det betyr ikke at man trenger å ha alle veggene i samme farge, men velg innenfor samme fargeskala. Det kan for eksempel være at en har sterke innslag av blått i stuen. Vil man ha interiøret til å henge sammen velger man blå innslag også på kjøkken og bad. Det kan gjerne være forskjellige varianter av blått, eventuelt lyse vegger med et visst blåskjær. Har man valgt å ha fondvegg vil det være best med en matchende farge på veggene som er tilknyttet fondvegen. Har man planer om en todelt vegg legges mørke farger nederst på veggen og de lyse oppe. Synes man at de nøytrale fargene er enklest og mest harmonisk er det greit å velge noen med et snev av farge. En lys beige farge med innslag av gult vil gi mer energi og liv i et rom, enn hva beige alene gir. Det er med andre ord mange muligheter, både for å følge trendene og samtidig sette sitt personlige preg på veggene.

Betydningen av farger

Mange har nok lagt merke til at de påvirkes av farger, uten at de kan sette fingeren på hvordan. Nesten slik som forskjellen på å bruke rieker sko opp mot billige kopisko. Undersøkelsene angående farger har kategorisert hvilke følelser hver farge gir. Noen eksempler på dette er for eksempel rødt, som forbindes med fare, skjønnhet, sinne og lidenskap. Grønt gir ro og balanse og blått har en blodtrykksenkende og beroligende effekt. Gult er fargen for glede og visdom, mens oransje øker kreativiteten. Nå er det ikke alle disse fargene som egner seg i sin reneste form og for alle rom. Et rødt soverom er for eksempel lekkert, men det vil lønne seg å gå mot det mer rød-brune for bedre søvn. Tenk derfor over påvirkningen farger har før en fargesetter veggene innendørs. Tenk også ro og harmoni, kombinert med personlige preferanser. La farger, interiør og design gå sammen i en helhet.

plumbers