Antikke møbler og design

En sterk tendens de siste årene har vært at hjem blir mer og mer like. Rommenes form, størrelse og interiør varierer forbløffende lite, siden bygging foregår etter en bestemt lest og nordmenn også ganske universelt har lagt seg til vanen med å innrede etter det som ofte kalles skandinavisk stil. Denne skandinavismen med de duse fargene og det minimalistiske interiøret er selvfølgelig både pen og trygg, men lar ikke akkurat den fantasifulle få utfolde seg. Har du derfor ønske om å være litt mer kreativ og unik i måten du dekorerer på, kan noen antikke møbler være veien å gå.

Møbler fra historien

Blant de mest ettertraktede møblene fra historisk tid er i dag det som kalles Empire-møbler. Empire, som også benyttes på norsk selv om vi ellers på norsk gjerne snakker om imperium, er en stil som oppsto for litt over 200 år siden. Imperiet det her siktes til er Napoleons franske rike, som dominerte store deler av Europa på begynnelsen av 1800-tallet. Stilen varte imidlertid lenger enn Napoleons herskertid, helt frem til bortimot 1830. Stilen ble først populær i Frankrike, før den senere spredte seg til resten av Europa og til USA.

Før Napoleon hadde stilen, som i vår tid, vært nokså avmålt og nøktern, men Empire-stilen brakte med seg en ny vending mot storslagenhet og overflod. Det var en stil som ga uttrykk for at det ikke var noen skam å vise frem at man hadde litt penger, bare noen år etter revolusjonen som hadde forsøkt å snu opp ned på Europas sosiale pyramide.

Selv om man ikke har råd til Empire-møbler, kan man gjøre mye for å gi boligen et preg av velstand og smak. Man kan for eksempel benytte seg av designgjenstander fra dorre, som har alt fra kjøkkenutstyr til dekorasjoner. Det skal ikke så mye til å gjøre et helt nytt inntrykk på sine besøkende og for den saks skyld egen familie.

Er du klar for maksimalisme?

Dersom du er klar til å ta det hele enda et hakk videre, kan du se litt nærmere på Ludvig 14.-stilen. Ludvig var Frankrikes første eneveldige hersker, en erobrer av rang, og i det hele tatt en mann med sansen for det pompøse og prangende – han bygget blant annet Versailles, et av tidenes mest overdådige slott. Møbler fra denne perioden, det vil si slutten av 1600-tallet, var gjerne massive og dekket av ornamenter. Ofte var de også forgylte for å gi en enda mer luksuriøs fremtoning. Ibenholt, perlemor, og eksotiske tresorter av alle slag ble brukt til å introdusere ulike materialer og farger.

Igjen er det viktig å finne de rette designobjektene hvis man ønsker å satse på denne typen møblement. Man kan ikke bare ha de sedvanlige vasene man ser i alle norske hjem, her må det virkelig tenkes nytt og annerledes.

plumbers